joi, 15 august 2013

Wim Wenders despre însingurare

Ileana Bîrsan: Cele mai multe dintre filmele dumneavoastră au poveşti şi atmosfere care au legătură cu izolarea, solitudinea sau tînjirea după cineva sau ceva. Este o stare normală, un mod de viaţă, este o stare necesară vremurilor prezente?

Wim Wenders: Cred că, din ce în ce mai mult, oamenii se definesc prin singurătate şi sentimente de izolare şi, în prezent, tinerii cresc singuri, mult mai des decît în trecut. Declinul vieţii de familie sau al vieţii sociale, declinul comunicării sînt termeni ai prezentului, iar degradarea se desfăşoară extrem de rapid. Cînd eram copil, oamenii îşi vorbeau foarte mult, comunicau unii cu alţii incredibil de mult, în comparaţie cu ce se întîmplă acum. Oamenii sînt din ce în ce mai legaţi de maşini, ecrane, computere, comunicarea informală, cum este Internetul, şi este înfiorător modul în care cei chiar foarte tineri, de 12, 13 ani, îşi petrec nopţi întregi în faţa calculatorului încercînd, de fapt, să găsească ceva cu care să intre în contact sau cu care să rezoneze. Nu am cunoscut acest tip de singurătate sau, mai bine spus, de însingurare, în vremea copilăriei. M-am simţit de multe ori singur, dar nu pot compara genul de singurătate de care puştii din ziua de azi, realmente, suferă. Este o raritate să vezi copii care au încă părinţi în preajmă, sînt chiar excepţii. Însă filmele mele nu au ca temă centrală singurătatea, ci mai degrabă o dorinţă după altceva. Wings of Desire/ Der Himmel uber Berlin, poate mai mult decît oricare dintre celelalte filme, descoperă şi dezvoltă această temă, tînjirea după iubire şi dorinţa de a face orice pentru a o obţine. Foarte multe filme din ziua de azi încearcă acelaşi lucru, însă într-o perspectivă pesimistă. Filmele mele au finaluri destul de optimiste.

restul interviului aici:
http://www.observatorcultural.ro/FILM.-Am-devenit-un-mare-calator-si-in-cele-din-urma-cineast*articleID_23919-articles_details.html


sursa: https://www.facebook.com/LiviuMihaiu.ro?hc_location=stream

Der Himmel uber Berlin (Wings of Desire)